A PROGRAMRÓL

A Szülői Szerepben Program a személyiségfejlesztés területén végzett többéves munkánk és tapasztalatunk, illetve személyes és a gyermekekkel való szakmai munka során szerzett tapasztalataink eredményeként jött létre. A szülői szerep a legszebb, de egyben a legnagyobb kihívásokkal teli és a legnagyobb felelősséget igénylő szerep, amelyet életünk során választunk.

A képzést azért hoztuk létre, hogy támogatást nyújtsunk a szülőknek gyermekük megismeréséhez és megértéséhez, illetve a gyermekkel való minőségi kapcsolat kialakításához. Úgy véljük, hogy nem létezik univerzális szülő, hanem mindenkinek egyénileg kell felfedezni, milyen szülő szeretne lenni, és milyen elveket és értékrendet szeretne átadni gyermekének, tekintetbe véve azt, hogy minden gyermek speciális, egyéni karakterrel rendelkezik.

Mindezek mellett az is igaz, hogy a gyermekek ugyanazon fejlődési fázisokon mennek keresztül, és hasonló szükségleteik vannak, ezért a gyermekfejlődésére vonatkozó tudás és megértés minden szülő számára különösen fontos. Az első három év fejlődése, a gyermeknek adott figyelem és szeretet mennyiségében megmutatkozó családi dinamikák a későbbi években is jelentősen befolyásolják azt, hogy a gyermek milyen felnőtté válik.

Amennyi biztonságérzetet, figyelmet, támogatást és világos határokat kaptunk szüleinktől és környezetünktől, annyira tudunk majd felnőttkorban is kiállni magunkért, illetve olyan, elég önbizalommal rendelkező és elégedett felnőtté válni, aki képes felismerni saját szükségleteit.

Több éves munkánk és saját gyermekeinkkel való tapasztalataink során felismertük, hogy számos örökölt családi sérülést adhatunk át gyermekeinknek a szülői szereppel kapcsolatos megfelelő képzés hiánya miatt, amelyre vonatkozóan az elfogadott társadalmi szabály nem is olyan régen még az volt, hogy „ezt tudnunk kell, csak azért mert szülővé váltunk”.

Azt, hogy hogyan kell egy háromévessel viselkedni, a legtöbben saját tapasztalatunkból tanultuk meg, vagyis abból, ahogyan viselkedtek velünk, amikor háromévesek voltunk. Egyes tapasztalataink kellemesek voltak; ezeket szeretettel és örömmel visszük tovább. Más tapasztalataink nehezek, zavart okozóak voltak, és most is dühöt, szomorúságot vagy félelmet ébresztenek bennünk.

Gyermekkorunkban szerzett sérüléseinket örökségként adjuk át gyermekeinknek. Ezért gyakran a múltunk uralkodik el rajtunk, amikor kiabálunk a gyermekünkkel vagy figyelmen kívül hagyjuk őt, amikor félünk, vagy amikor megsértve érezzük magunkat. Nem tudjuk jobban kezelni a helyzetet, mert saját szüleink sem tudták kezelni ezeket a helyzeteket a mi gyermekkorunkban.

A Szülői Szerepben Program során ezeket a szülők számára kihívást jelentő helyzeteket fogjuk megvizsgálni, elméleti előadásokon és sajátélményű gyakorlatokon keresztül, amelyek segítségével mindenki számára lehetőség nyílik lépésről lépésre felfedezni, hogy mi hiányzott gyermekkorában és mire is volt (vagy lett volna) igazából szüksége. Csak amikor felnőttként képesek vagyunk gondoskodni saját szükségleteink kielégítéséről, akkor tudjuk ezt megadni gyermekünknek is.

Szülőként kialakított érettségünk, tudatosságunk és az a képességünk, hogy elbírjuk saját érzelmeinket, jelentős hatással van gyermekünk fejlődésére. Ehhez azonban legtöbbször szükségünk van a gyermekorrunk keretein kívülről jövő iránymutatásra.

E célból a neuropszichológia, a gyermekkorral foglalkozó fejlődéspszichológia, a családi és párkapcsolati pszichológia területein járatos szakértő csapatot hívtunk össze. Ez a csapat egy gyakorlati képzést állított össze azoknak a szülőknek, akik készen állnak szembenézni önmagukkal, saját kihívásaikkal, korlátaikkal és tanult mintáikkal.

A szülői szerep kihívás, de egyben a személyes fejlődés óriási lehetősége is. A Szülői Szerepben Program a szülői szerephez való érettebb, mindent átölelő hozzáállást szeretne biztosítani a szülőknek azért, hogy egészségesen és nyitottan tudják építeni kapcsolatukat gyermekükkel.

A Szülői Szerepben Program horvát alapító programjának elérhetősége: http://svjesno-roditeljstvo.com/