Bevezető előadás: A hiszti gyermekkkorban
– hogyan maradhat meg a kapcsolódás gyermekünkkel a frusztráció és a harag közepette is?

2020. február 7. (péntek)
18.00-19.30
HelloAnyu! családbarát közösségi tér és kávézó
1077 Budapest, Csányi u. 7.

Előadó: Maja Petković

A kontrollálatlan érzelmi kitörések vagy hisztirohamok gyakran a szülők rémálmává válnak, főképp akkor, ha nem értik, hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a gyermekükben. Csodálatos gyermekeden, aki néhány perccel ezelőtt még egy pici angyal volt, hirtelen heves érzelmi vihar söpör végig, csak azért mert nem kaphatott meg még egy nyalókát. Visít, a földre veti magát, üt és játékokat dobál. Mi történik ilyenkor a gyermekedben? Mire van szüksége a megnyugváshoz?

A hisztirohamokat kísérheti intenzív sírás, vagy akár sikítás, dobálás, ütlegelés, önbántás és a légzés visszatartása is. Fiúknál és lányoknál egyaránt jellemző, általában a második életévben kezdődik és három éves korig vagy akár tovább is jelen lehet. Vannak gyerekek, akik gyakran élnek át hisztirohamokat, míg mások ritkábban. Fontos tudni, hogy a hisztirohamok a gyermek fejlődésének egészséges velejárói. Ez az a mód, ahogyan a gyermek kifejezi, hogy mérges vagy frusztrált, de éretlensége folytán még nem képes megbirkózni az őt elárasztó érzésekkel, amihez hozzájárul az is, hogy nyelvi készségei is még fejlődőben vannak. Mivel a gyermek ebben az időszakban még nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mit akar, mit érez, vagy mire van szüksége, ezért egy-egy frusztráló élmény során nagy félelmet élhet át. Ahogyan nyelvi készségei fejlődnek, a hisztirohamok gyakorisága és intenzitása csökken. Az, hogy a gyermek felnőtt segítséggel birkózhat meg a frusztrációjával, elősegíti érzelmi önszabályozásának kialakulását.

Ebben az előadásban a gyermeknél megjelenő heves érzelmi kitörések mélyebb okait, jellemzőit vesszük végig, valamint azt, hogy a szülő hogyan kezelheti ezeket, és mit tehet, ha úgy érzi, elakadt.

Az előadás ingyenes. Regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségeken: szuloiszerepben@gmail.com, vagy +36 30 933 3169 (Verdes Dóra)

Jelentkezz a bevezető előadásokra!