Bevezető előadás: Megköt vagy összeköt?
– A kötődés jelentősége a gyermek fejlődésében

2020. április 3. (péntek)
18.00-19.30
HelloAnyu! családbarát közösségi tér és kávézó
1077 Budapest, Csányi u. 7.

Előadó: Verdes Dóra

Gyermekünk kötődik hozzánk. Ez alapvető szükséglete. Életben maradásának feltétele. Kötődésének ténye függetlene attól, hogy hogyan viszonyulunk gyermeki lényéhez és hogyan reagálunk az ő megnyilvánulásaira. A velünk kialakított kötődésének minősége azonban nagyon is függ szülői érzékenységünktől.

Mit jelent a kötődés minősége? A gyermeknek a szülőhöz való kötődése egy olyan kapcsolati mintázat, amely nagy mértékben meghatározza, hogy hogyan tekint a gyermek önmagára, a másik emberre és a világra. Van-e (ön)bizalma, képes-e magát közeli intim kapcsolatokba beleengedni, képes-e ezekben őszintén megmutatkozni, és képes-e ugyanakkor a saját határait megtartani?

Milyen életkorban és mi formálja leginkább gyermekünk kötődését? A mindennapi interakciók során ismétlődő tapasztalatok fogják alakítani kötődésének alapvető mintázatát. Ennek legérzékenyebb időszaka a 6-12 hónap között van.

Mi tükröződik a szemünkben, amikor vigasztalhatatlanul sír? Milyennek érzékeli érintésünket, amikor felemeljük? Mit üzen számára a hangsúly, amivel válaszolunk a kérdésére? Mit lát az arcunkon, amikor önállóan felmászik a létrára? Milyennek éli meg magát gesztusaink tükrében, amikor megtiltjuk, hogy a konnektorba nyúljon? Mit jelentenek számára szavaink, amikor dühében a földre veti magát? Látja-e bennünk tükröződni saját örömét, amikor felfedezi a fűszálakat?

Sokféleképpen lehetünk jelen ezekben a helyzetekben. Mérgesen, tehetetlenséget átélve, türelmetlenül, fásultan vagy éppen felszabadult örömmel. A magunk késztetéseivel bajlódva vagy gyermekünk lényére figyelve. A kontroll igényével vagy érzelmileg teljesen kivonódva.

Néha így, máskor amúgy.

Mi határozza meg szülői reakciónkat? Vajon elhatározás kérdése? Vagy tudattalan mintáink irányítanak bennünket? Lehet-e tudatos döntésekkel, bizonyos nevelési elveket betartva biztonságosan kötődő gyermeket nevelni? Min múlik tehát, hogy gyermekünk kötődése biztonságos lesz-e?

A tény, hogy gyermekünk a leggyakrabban tapasztalt reakciónkból építi fel saját kötődési mintáját, saját magunkkal szemben magas elvárásokat szülhet. Ezek súlya alatt gyakran nem hagyunk magunknak időt, hogy minden ítélkezés és nyomás nélkül egyszerűen csak megfigyeljük a köztünk és a gyermekünk között zajló folyamatokat. Ezen a bevezető előadáson a kötődés témájában erre hívlak Benneteket!

Az előadás ingyenes. Regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségeken: szuloiszerepben@gmail.com, vagy +36 30 933 3169 (Verdes Dóra)

Jelentkezz a bevezető előadásokra!